Er zijn momenteel veel vragen naar de Meningokokken B-vaccinatie.

Wij willen u hier dan ook samen met de informatie van het RIVM meer uitleg over geven.

Meningokokken B wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking veroorzaken. Er zijn verschillende typen meningokokken. Meningokokken B komt vooral voor bij kinderen jonger dan 5 jaar. Er is een vaccin beschikbaar.

Advies Gezondheidsraad

Op 19 december 2018 heeft de Gezondheidsraad het advies uitgebracht om de vaccinatie tegen meningokokken B niet op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. De Gezondheidsraad oordeelde dat onvoldoende bekend is of het vaccin goed werkt. Daarbij kan het vaccin hoge koorts veroorzaken. De vaccinatie wordt dus niet gratis door de overheid aangeboden, maar is  wel verkrijgbaar op eigen kosten.

Meer informatie over meningokokken algemeen vindt u op de pagina Meningokokkenziekte.

Meningokokken ACWY-vaccinatie

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken. Er zijn verschillende typen meningokokken. Sinds 2015 is er een toename van mensen die ziek worden van meningokokken W. Daarom krijgen peuters en tieners een vaccinatie die beschermt tegen de typen A, C, W en Y.

In 2019 krijgen tieners tussen de 14 en 18 jaar een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokken ACWY. Het gaat om tieners die geboren zijn in 2001 tot en met 2005. In 2018 kreeg een deel van de 14-jarige tieners al een uitnodiging.

Meningokokkenprik voor peuters

Het vaccin tegen meningokokken ACWY is sinds 1 mei 2018 in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen voor kinderen van 14 maanden.

Bovengenoemde informatie komt van www.rivm.nl af.