De lente en zomer zijn de seizoenen waarin we graag naar buiten gaan om te genieten van de natuur. Of het nu gaat om een wandeling in het bos, een picknick in het park of tuinieren in uw eigen achtertuin, het is belangrijk om alert te zijn op teken. Deze kleine, spinachtige beestjes kunnen namelijk ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme.
Wat zijn Teken?
Teken zijn kleine parasieten die zich voeden met het bloed van dieren en mensen. Ze bevinden zich vaak in hoog gras, struiken en bossen. Een teek kan zich aan uw huid vasthechten zonder dat u het merkt, omdat hun beten meestal pijnloos zijn.
Gevaren van Tekenbeten
De belangrijkste reden om alert te zijn op tekenbeten is de ziekte van Lyme. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie, die door teken wordt overgedragen. Symptomen van de ziekte van Lyme kunnen zijn:
- Een ronde of ovale rode uitslag rond de beetplek (ook wel ‘erythema migrans’ genoemd)
- Griepachtige symptomen zoals koorts, hoofdpijn en vermoeidheid
- In een later stadium kunnen ernstigere symptomen optreden, zoals gewrichtspijn en neurologische problemen
Voorkomen van Tekenbeten
Om uzelf en uw gezin te beschermen tegen tekenbeten, volgen hier enkele tips:
- Draag bedekkende kleding: Lange mouwen, lange broeken en dichte schoenen kunnen helpen om te voorkomen dat teken uw huid bereiken.
- Gebruik insectenwerende middelen: Middelen met DEET kunnen teken afschrikken. Let op de aanbevolen concentratie en gebruik bij kinderen en zwangere vrouwen met voorzichtigheid.
- Blijf op de paden: Loop in natuurgebieden zoveel mogelijk op de paden en vermijd hoog gras en dichte begroeiing.
- Controleer uzelf en anderen: Controleer na een verblijf in de natuur uzelf, uw kinderen en huisdieren op teken. Teken kunnen zich overal op het lichaam vasthechten, maar geven vaak de voorkeur aan warme, vochtige plekken zoals de oksels, liezen en achter de oren.
Wat te doen bij een Tekenbeet?
Als u een teek op uw huid vindt, verwijder deze dan zo snel mogelijk met een puntige pincet of een speciale tekentang. Volg deze stappen:
- Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast: Gebruik een puntige pincet of tekentang en trek de teek voorzichtig maar beslist recht naar boven.
- Reinig de beetplek: Nadat de teek is verwijderd, reinigt u de beetplek met alcohol of zeep en water.
- Noteer de datum van de beet: Houd de datum van de beet bij in uw agenda, zodat u eventuele symptomen kunt volgen.
- Let op symptomen: Als u binnen enkele weken na de beet symptomen zoals een rode uitslag, koorts, of gewrichtspijn ontwikkelt, neem dan direct contact op met uw huisarts.
Meer Informatie
Voor meer gedetailleerde informatie over teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme, kunt u de website van het RIVM raadplegen: RIVM – Tekenbeten en Lyme.
Door alert te blijven en preventieve maatregelen te nemen, kunt u zorgeloos van de natuur genieten. Neem bij vragen of zorgen gerust contact op met onze huisartsenpraktijk. Samen zorgen we voor uw gezondheid en welzijn!